Training Positief Motiveren


 • Leer effectiever motiveren;
 • Zonder reistijd – vanuit je eigen huis of werkplek;
 • Start 2 maart 2020

Zorgverleners hebben te maken met het motiveren van cliënten

Als zorgverlener besteed je een groot deel van je tijd aan het adviseren en motiveren van anderen. Vrijwel iedereen heeft te maken met het motiveren van cliënten.

Daarnaast is er een groep zorgverleners die óók te maken heeft met het enthousiasmeren van teams. Dit zijn bijvoorbeeld bewegingsagogen en therapeuten die samenwerken met een team om tot resultaat voor een cliënt te komen. Ook aandachtsfunctionarissen hebben te maken met het enthousiasmeren en motiveren van hun collega’s.

Veel zorgverleners moeten ook zorgen voor het enthousiasmeren en mee krijgen van hun team

Motiveren, beïnvloeden en overtuigen zijn essentieel om je werk in de zorg effectief te doen. 

Toch hoor ik van veel zorgverleners dat kennis over het motiveren van cliënten en het enthousiasmeren van collega’s soms maar heel weinig aandacht heeft gehad tijdens hun opleiding.

Wie ben ik? 

Bewegingswetenschapper Marielle Tromp geeft trainingen, workshops en lezingen over motiveren

Mijn naam is Mariëlle Tromp. In 1999 ging ik aan het werk als fysiotherapeut. Een jaar later al begon ik naast mijn werk met een studie bewegingswetenschappen. Ik wilde mijn patiënten en cliënten nóg beter kunnen behandelen en had het gevoel dat ik daarvoor nog kennis miste. 

Al heel snel ontdekte ik dat ik geen kennis over de fysieke kant van behandelingen miste, maar over de gedrags-kant hiervan. Dat had ik allemaal nooit geleerd! 

Vanaf die tijd gaat het in mijn werk altijd over gedragsverandering en motivatie. Ik train, adviseer en begeleid professionals in de zorg in effectiever motiveren.

Wie zijn deelnemers aan mijn trainingen? 

Sinds 2012 geef ik workshops en trainingen aan verschillende zorgverleners, zoals fysiotherapeuten, begeleiders, bewegingsagogen en praktijkondersteuners. 

Uitspraken van hen die ik de afgelopen jaren aan het begin van trainingen heb gehoord zijn:

 • ‘Motiveren vind ik echt keihard werken. Ik heb eigenlijk ook het gevoel dat ik harder aan het werk ben dan mijn cliënt.’
 • ‘Ik heb echt alles geprobeerd met deze cliënt. Ik weet niet wat ik verder nog kan doen. Het voelt eerlijk gezegd wel eens als trekken aan een dood paard..…’
 • ‘Het is ontzettend lastig. Aan de ene kant word ik gevraagd om advies te geven. Aan de andere kant hoor ik steeds ‘ja maar’ van het team.’
 • ‘Soms zie ik ze kijken: ‘heb je haar weer’. Terwijl we toch samen hadden besloten dat meer bewegen belangrijk is voor onze cliënten.’
Organisaties waar ik trainingen geef in positief motiveren.

Welk resultaat zien deelnemers?

Bij deelnemers zie ik tijdens de trainingen soms bijna letterlijk de kwartjes vallen. Zij geven aan als resultaten van de training:

 • Dat ze beter zien waar hun cliënt behoefte aan heeft, waardoor de begeleiding effectiever is;
 • Dat ze minder weerstand ervaren en meer therapietrouw;
 • Dat ze meer rust in hun werk hebben;
 • Dat soms de relatie met een cliënt beter is;
 • Dat ze niet meer zelf keihard aan het werk zijn. 

Hierdoor is er voor cliënten meer resultaat op zowel de korte als de lange termijn.

Online training Positief Motiveren

De meest werkzame elementen van deze trainingen heb ik nu samengevoegd tot de Online training Positief Motiveren. Een korte, praktische basistraining waarmee je meteen in de  praktijk aan de slag kunt.

Deze training bestaat uit 4 modules:

 1. Wat is positief motiveren?
 2. Positief motiveren van cliënten
 3. Je eigen rol (en: hoe blijf je ook zelf gemotiveerd?)
 4. Teams motiveren

In de eerste module leer je hoe je hoe motivatie in elkaar zit. Aan de hand van de motivatie-check leer je inschatten wat je het beste kunt doen om iemand te motiveren.

In de tweede module laat ik je zien wat de meest effectieve manier is om mensen te motiveren. Daardoor voorkom je de meest gemaakte fouten en leer je een heel andere, positieve manier om te zorgen dat mensen gemotiveerd blijven. 

In de derde module gaat het om je eigen rol. Welke ‘pet zet je op’ om een ander effectief te motiveren? Hoe blijf je zelf ook gemotiveerd en voorkom je dat je zelf keihard aan het werk gaat

De vierde module is bedoeld voor mensen die ook te maken hebben met het samenwerken met een team (zoals bijvoorbeeld een therapeuten, bewegingsagogen of gedragswetenschappers) of het samenwerken in hun eigen team (zoals bijvoorbeeld aandachtsfunctionarissen). Hoe motiveer je nu dit team, om samen te komen tot resultaten voor je cliënt? Je hoort verschillende voorbeelden en krijgt een aantal praktische tips

“De training is veel zinvoller dan ik van tevoren had gedacht. Met name het deel over je eigen rollen maakt me bewust van mijn eigen rol. Dit geeft een goed antwoord op de vraag waarom ik soms het gevoel krijg dat ik met de oplossing moet komen. De eenvoudige opbouw is fijn. Ik volg de training met veel plezier, het inspireert me!”

avatar

Elles

fysiotherapeut binnen een woonzorginstelling en deelnemer in mei 2019

Hoe werkt het?

Je krijgt toegang tot vier modules. Elke module bestaat uit: 

 • To-the-point video’s (in totaal 20-30 minuten per module), waarin ik de ‘quick wins’ met je deel;
 • Hand-outs die je kunt downloaden, zodat je als je dat wilt kunt meeschrijven;
 • Een oefening en een werkblad ter ondersteuning van deze oefening.

Je werkt op je eigen moment aan de modules. Daarnaast is er natuurlijk de mogelijkheid om je vragen te stellen.

Heb je het toevallig even druk? Of werkt het voor jou beter om de training over een langere periode te verspreiden? Dat is geen probleem, want je hebt een jaar toegang tot de training. Je mag ook een jaar gebruik maken van de vraag-en-antwoord sessies. 

“Motiveren is de kern van mijn werk. Deze training voorziet echt in een behoefte. De filmpjes zijn duidelijk: concrete informatie ondersteund met aantrekkelijk vormgegeven illustraties. Ze zijn precies goed qua lengte om geconcentreerd te blijven. Wat mij betreft mag er nog meer informatie per module gegeven worden. Het feit dat je auditief en visueel met elkaar combineert, zorgt ervoor dat de inhoud mij bij blijft.”

avatar

Marloes Snel

Voedingscoach Ons Tweede Huis en deelnemer in mei 2019

Online leren, wat is het voordeel voor jou? 

De afgelopen jaren heb ik online leren geïntegreerd in mijn trainingstrajecten. Dit heeft een aantal voordelen:

 • Je hebt geen overdaad aan tools na een lange trainingsdag, maar je kan per onderdeel meteen in je eigen dagelijks werk aan de slag. 
 • Je kunt in je eigen tempo de training doorlopen. Je kunt zelf beslissen hoe je dit plant en of je nog eens iets wilt herhalen. 
 • Je neemt je eigen ervaring van de praktijk meteen weer mee voordat je een volgend onderdeel volgt.

Kortom: dat wat je leert, kan je makkelijker onthouden en inzetten, omdat je het in kleine stukjes verweeft in je dagelijks werk. 

Daarnaast zijn er natuurlijk ook andere voordelen van e-learning. Zo hoef je nergens naartoe. Je leert gewoon vanuit je eigen stoel, op een moment dat het voor jou past. 

“Ik heb enorm veel aan de concrete voorbeelden!”

avatar

Eline Lukens

coördinerend begeleider op de Krommewijk te Stadskanaal (Stichting Philadelphia Zorg) en deelnemer in mei 2019

De nieuwe ronde start in het voorjaar van 2020

In het voorjaar start de nieuwe ronde van deze online training. Je krijgt dan:

 • Wekelijks toegang tot een nieuwe module – dus geen overload aan informatie;
 • Toegang tot vraag-en-antwoordsessies;
  Toegang tot de besloten Facebook-groep – je komt in contact met collega’s binnen andere organisaties en functies.
 • Je houdt een jaar lang toegang – je kunt dus later alles terugkijken, óf het programma helemaal in je eigen tempo volgen.

Meer weten?

Heb je nog vragen? Of wil je meer weten? Neem dan contact op via marielle@vitalezorgverlener.nl 

Wil je meedoen? Superleuk! Via onderstaande knop geef je aan dat je graag als eerste meer wilt weten over een nieuwe startdatum.

Hartelijke groeten,

Mariëlle Tromp

Gestelde vragen

Ik heb op dit moment niet zo veel tijd. Bied je de training later dit jaar nog een keer aan?

Ja, de training blijft er nog wel even. Hoe de planning er precies uit ziet weet ik nog niet. Maar: weinig tijd is misschien niet zo erg. Je kunt beginnen met af en toe een stukje. Je hebt namelijk een jaar lang toegang tot de modules. En misschien gaat deze training je wel tijd opleveren…..

We willen deze training met onze collega’s gezamenlijk volgen. Kan dat?

Dat kan zeker! Er zijn meer teams die deze training gezamenlijk volgen. Soms wordt dit gecombineerd met een live workshop. Neem even contact op als je hier meer over wilt weten of als je een groep collega’s gezamenlijk wilt aanmelden.

Ik zit niet op Facebook, is dat een probleem?

Nee hoor, de volledige training staat op een besloten leeromgeving. Als aanvulling daar op kan je gebruik maken van een besloten Facebook-groep, als je in contact wilt komen met andere cursisten. Ik ben daar zelf ook regelmatig aanwezig om vragen te beantwoorden.

Interessant, maar ik heb al een training bij je gevolgd. Is dit nieuw of anders?

Een deel van de cursisten heeft al eens een training of workshop bij mij gevolgd. Zij geven aan dat de online training hun kennis flink opfrist.
NB: Heb jij zelf het afgelopen jaar een meerdaagse training bij mij gevolgd? Neem dan even contact op. Je kunt kosteloos deelnemen.