wat is positieve psychologie?

Positieve psychologie is een stroming binnen de psychologie die zich richt op geluk en welbevinden. Deze stroming geeft veel handvatten om in de dagelijkse praktijk binnen de zorg op een prettige manier te werken aan veranderingen.

Traditionele psychologie richt zich op wat er ‘mis’ is

Van oudsher richt psychologie zich vooral op het bestuderen en behandelen van psychische aandoeningen. Het gaat over termen als diagnose, ziekte en behandeling. Onderzoeken wat er ‘mis’ is en bedenken hoe je dit kunt oplossen. Klanten van psychologen waren in de 20e eeuw mensen met psychische problemen.

Positieve psychologie vraagt zich af hoe het nog beter kan

De positieve psychologie is een nieuwe stroming. Deze wordt beschreven vanaf 1998 en wint de laatste jaren snel aan terrein. De positieve psychologie richt zich op welbevinden. Het gaat over termen als geluk en floreren. Kijken hoe het nog beter en fijner kan in het dagelijks leven. Er wordt uitgegaan van groei en het versterken van positieve kwaliteiten. Veel mensen hebben baat bij handvatten uit de positieve psychologie, ook als ze geen psychische problemen hebben.

Kijken naar kansen en mogelijkheden

Deze manier van denken uit de positieve psychologie past naar mijn idee erg goed bij deze tijd, waarin we steeds meer kijken naar kansen en mogelijkheden. Het sluit ook goed aan bij mijn eigen ervaringen.

Invloed

Je hebt veel meer invloed dan je denkt, als je gaat kijken naar oplossingen in plaats van problemen. Vorig jaar maakte ik er dit filmpje over:

 

Steeds opnieuw zie ik dat begeleiders, cliënten en familieleden veel meer invloed hebben wanneer ze zich richten op dat wat al goed gaat. En op voor de hand liggende oplossingen die passen bij henzelf, in plaats van algemene normen. Dit is ook het uitgangspunt bij de LeefstijlScan, waarin wordt gekeken naar wat er bij een cliënt én bij het team past.

En jij? Waar heb jij invloed op?

Ik ben dan ook heel benieuwd: waar heb jij wél invloed op?

Print Friendly, PDF & Email

Marielle Tromp

Oprichter Vitale Zorgverlener | Ervaren trainer en coach in motiveren | Adviseur leefstijlprojecten binnen zorginstellingen | Spreker |

Leuk als je hieronder een reactie achterlaat!

Reactie: