Dat moment dat er een 💡 lampje gaat branden in iemands hoofd. Als er iets klikt of als het kwartje valt. Als mensen opeens begrijpen wat ze kunnen doen om een cliënt (of een situatie) in beweging te brengen.

Bewegingswetenschapper Marielle Tromp geeft trainingen, workshops en lezingen over motiveren

Mijn naam is Mariëlle Tromp. Ik ben opgeleid als fysiotherapeut en bewegingswetenschapper, en ik leer zorgverleners hoe ze samen met hun collega’s hun cliënten stimuleren om gezonde keuzes te maken.

Motiveren dus.

Ik houd me al ruim 20 jaar bezig met de thema’s bewegen en motiveren.

Gedrag van mensen fascineerde me altijd al, en tijdens mijn studie bewegingswetenschappen raakte ik echt geboeid. Want hoe kon dat nu, dat mijn studiegenoten met zoveel plezier gingen sporten terwijl ik zelf zóveel moeite had om voldoende te bewegen?

Klopt, ik ben een bewegingswetenschapper die niet van sporten houdt. Ik wil wel voldoende bewegen, maar ik vind dat niet makkelijk. Dan is het net als bij iedereen zoeken naar het juiste ‘haakje’. Naar dat wat mij motiveert zodat in beweging kom.

“Mariëlle is een prettige coach. Door haar persoonlijke coachstijl kan je meteen in de praktijk aan de slag met de kennis die je hebt opgedaan in de cursus.”

– Brenda de Jong, fysiotherapeut/bewegingswetenschapper bij Medifit

Alle kanten bekijken en iedereen meekrijgen

Ook in mijn werk bekijk ik situaties van verschillende kanten. Natuurlijk kijk ik wat een cliënt wil of kan, maar ook de mogelijkheden van de zorgverlener zijn belangrijk. Deze zorgverlener heeft eigen voorkeuren, maar heeft ook te maken met de karakters van collega’s in het team. En tot slot zijn er voorwaarden van de organisatie of beroepsgroep om rekening mee te houden.

Soms is dat een hele puzzel.

Een mens-puzzel waar ik enorm van houd.

  • Met welke kleine verandering in jouw dagelijks handelen kan je zorgen voor veel meer resultaat voor je cliënten of je team?
  • Op welke momenten gaat het al wél (een beetje) goed en wat kunnen we daar van leren?
  • Waar kunnen we voor deze specifieke cliënt een kantelpunt vinden?

Verbinding wetenschap en praktijk

Daarbij baseer ik me altijd op wetenschappelijke kennis, maar vertaal dat naar de dagelijkse praktijk. Ik heb in de afgelopen jaren verschillende tools en modellen ontwikkeld om snel en eenvoudig mee te werken. Want dat vind ik het belangrijkste: dat het werkt in de praktijk.

“Mariëlle heeft goed inzicht in wat mensen beweegt en niet beweegt. Ze sluit daar in haar oplossingen naadloos op aan. Ze denkt stevig mee en kijkt ook verder dan haar opdracht. Een belangrijke kracht van Mariëlle is het op een praktische manier verbinden van wetenschap en praktijk.”

– Saakje Mulder, in haar rol als directeur van Sport Fryslân

Voorbeelden van mijn eigen producten zijn de motivatie-check, de FasenWijzer, MijnBeweegPlan en de methode LeefstijlScan.

Maatwerk: ontwikkelen van trainingen en producten

Daarnaast vragen ook andere organisaties mij regelmatig om voor hen een training of product te ontwikkelen. Voorbeelden zijn de Toolkit Gezonde Leefstijl voor een zorgorganisatie en een training ‘motiverend coachen’ voor ergocoaches binnen de universitaire ziekenhuizen (umc’s).

Ik vind het heerlijk om maatwerk in een geschikte vorm te gieten. En ik geniet ervan als mijn werkkamer tijdens zo’n brainstormproces bezaaid ligt met post-its die langzamerhand in groepjes bij elkaar komen. Totdat het ‘opeens’ klopt.

Positief Motiveren

Wat mijn trainingen, workshops en lezingen kenmerkt, is naast de praktische aanpak ook de positieve insteek. Ik geloof in een positieve stijl van motiveren. Als een zorgverlener of hulpverlener op een positieve manier motiveert, zorgt dit voor duurzame resultaten bij haar cliënt. Bovendien heeft een positieve stijl invloed op de onderlinge relatie én op het werkplezier van de zorgverlener of hulpverlener.

Denk jij dat ik iets voor je kan betekenen? Dan kom ik graag met je in contact. Of je nu je vraag al helder hebt, of juist eens met mij wilt brainstormen: ik hoor graag van je.

Mail meteen even naar marielle@vitalezorgverlener.nl om een telefonische afspraak te maken. Of bel naar 06-15217661.

Mariëlle als sparringpartner, coach, sidekick of projectleider

Misschien denk jij bij het lezen van deze pagina en website:

Eigenlijk zoek ik nét wat anders. Ik ben juist op zoek naar iemand die eens stevig met mij meedenkt of naar iemand die me een tijdje als coach kan begeleiden. Of je zoekt (bijvoorbeeld als projectleider) een side-kick die veel weet van gedragsverandering.

Goed om te weten: ik doe meer dan je op deze website leest. De afgelopen jaren was ik bijvoorbeeld sparringpartner van verschillende projectleiders, teamleider, managers en eerstelijns zorgverleners. Wil je hier meer over weten? Neem contact op, dan maken we een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.