Ga ik met de fiets of met de auto? – Gezonde keuzes maken

Gezonde keuzes maken is niet altijd vanzelfsprekend. Tenminste: ik vind het niet altijd makkelijk. Maar waarom verwachten we dat dan wel van mensen met een licht verstandelijke beperking…? 

Naar mijn afspraak op de fiets of met de auto? Heel eerlijk: soms duren mijn afwegingen over fiets-of-auto zelfs langer dan de rit zelf.

Gezonde keuzes maken gaat niet vanzelf

Waarom is het zo lastig om gezonde keuzes te maken, zoals bijvoorbeeld het kiezen voor de fiets in plaats van de auto?Vandaag was de beslissing voor de fiets snel gemaakt!

 • Het was mooi weer;
 • Ik had een rit van 8 kilometer fietsen/rijden voor de boeg;
 • Er hoefde weinig mee – ik fiets zonder tassen vol trainingsmaterialen;
 • Ik heb een fijne podcast om onderweg naar te luisteren;
 • En… de beweegrichtlijn heb ik vandaag nog lang niet gehaald.

En ja, ik vind het heel raar van mezelf dat ik regelmatig twijfel over fiets-of-auto. Maar weet ook dat dit voor heel veel mensen geldt. Gezonde keuzes maken gaat niet voor iedereen vanzelf.

Waarom verwachten we dit wel van cliënten met een licht verstandelijke beperking?

Toch zie ik als het gaat om cliënten met een licht verstandelijke beperking regelmatig:

 • Verbazing dat cliënten ‘nog steeds’ ongezonde keuzes maken;
 • Frustratie omdat er al zó vaak over gesproken is;
 • Een soort vermoeidheid om wéér aandacht aan leefstijl te besteden;
 • Een roep voor meer ‘bewustwording’.

Soms zit de oplossing inderdaad in bewustwording.

Waar mogen we ons bewust van worden?

Ik geloof niet dat de focus moet zijn om te zorgen voor meer bewustwording bij cliënten. We hebben juist te zorgen voor bewustwording bij onszelf.

Bewustwording dat je het steeds weer (kunnen) maken van gezonde keuzes niet vanzelfsprekend is.
Bewustwording dat je mensen hierin moet ondersteunen.
Bewustwording dat ondersteunen de ene keer bestaat uit praten en de andere keer uit beslissen of het zorgen voor praktische oplossingen.

Stop met te hoge verwachtingen

Als de gemiddelde Nederlander het al zo ingewikkeld vindt om gezonde keuzes te maken, waarom verwachten we dit dan wel van mensen met een verstandelijke beperking…?

 

Wil jij leren hoe je mensen eenvoudiger kunt motiveren tot gezonde keuzes?

Gelukkig zijn er zorgverleners die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunen. Ben jij zo iemand? En wil je meer leren over motiveren? In mijn trainingen heb ik 3 speerpunten:

 1. Kennis over motiveren en veranderen. Je leert wat werkt en wat niet werkt. Dat betekent dat er ook dingen zijn waarmee je kan stoppen (omdat ze toch niet werken). Dat scheelt je enorm veel energie en houdt de relatie met de ander goed.
 2. Je leert makkelijker in een coachende rol stappen, zodat jij niet meer degene bent die het hardst aan het werk is. Je leert figuurlijk op je handen te gaan zitten. Je zult verrast zijn hoeveel makkelijker je werk wordt door bewust in deze rol te kunnen stappen.
 3. Je krijgt handvatten uit de positieve psychologie. Met deze vaak kleine tips en trucs kom je veel sneller tot resultaten, op een heel positieve manier. Cliënten en collega’s werken hierdoor ook graag met jou samen.

Spreekt dit je aan? Neem vrijblijvend contact met mij op, dan bespreken we de mogelijkheden. Mail naar marielle@vitalezorgverlener.nl of bel/app naar 06-15 217 661.

 

Print Friendly, PDF & Email

Marielle Tromp

Oprichter Vitale Zorgverlener | Ervaren trainer en coach in motiveren | Adviseur leefstijlprojecten binnen zorginstellingen | Spreker |