Het motiveren van anderen is niet altijd makkelijk. 

​Mogelijk herken jij dat ook wel. 

  • Misschien ben je begeleider en kost het je heel veel energie om je cliënt voortdurend te motiveren tot gezonde keuzes. 
  • Misschien ben je orthopedagoog en wil je een team van begeleiders enthousiasmeren om aan de slag te gaan met het thema leefstijl.
  • Of misschien ben je beweegcoach of aandachtsfunctionaris en wil je begeleiders stimuleren om zelf meer te bewegen met cliënten. 

Deze situaties kom ik veel tegen in mijn dagelijks werk. Enthousiaste begeleiders, orthopedagogen, beweegcoaches en aandachtsfunctionarissen met heel goede plannen, die soms veel weerstand ervaren bij de uitvoering hiervan.

Mijn eigen overtuiging is dat weerstand heel vaak te maken heeft met een mismatch van fasen. De enthousiaste professional is in haar denken en handelen al veel verder dan de cliënt of het team. Dat zorgt voor weerstand..

Mariëlle Tromp Bewegings-wetenschapper

Hoe het ook kan

De meest effectieve manier om iemand te begeleiden naar duurzame gedragsverandering, is door aan te sluiten bij de Fase van Gedragsverandering van deze persoon.

Aansluiten bij de Fase van Gedragsverandering zorgt ervoor dat je de goede dingen doet, op het juiste moment. Wat heel fijn is, is dat je ook precies weet wat je níet hoeft te doen.

Stel je bijvoorbeeld vast dat jouw cliënt, collega of team in de overwegende fase is?

Dan heeft het geen enkele zin om met tips en concrete stappenplannen te komen. Sterker nog: dit roep alleen maar weerstand op.Hoe fijn is het om ook te weten wat je níet hoeft te doen? Dat scheelt enorm veel tijd, toch?

Maar wat dan wel?

Belangrijk is om eerst te bepalen in welke fase van verandering je cliënt, collega of team is. Een hulpmiddel om dit te bepalen is de FasenWijzer.

De FasenWijzer: 

  • Helpt je bepalen in welke fase van gedragsverandering iemand is
  • Geeft aan wat je in deze fase wel én niet te doen staat
  • En licht de achtergrond van deze fase toe.

Dit alles in een handzame, kleurige waaier.

Hoi Mariëlle,

Ik wilde je even laten weten dat we afgelopen dinsdag een leuke en leerzame deskundigheidsbevordering hebben gehad nav het onderwerp: De Fasenwijzer. Dinsdag hebben we het vooral gelinkt aan een cliëntcasus, maar we willen dit ook nog een vervolg geven door het te linken aan de organisatie.

Veel mensen hebben inzicht gekregen en weer eyeopeners waardoor ze met een andere kijk weer aan de slag kunnen.

Bedankt voor het meedenken J

Gr. Debby

Debby Karssen-Hamstra
Management Team-Gedragsdeskundige
bij Bureau Maatschappelijke Ondersteuning - Harderwijk                 

Heb je interesse in een FasenWijzer?


Deelnemers ontvangen bij een training of workshop over Gedragsverandering meestal een FasenWijzer.

Volg je geen training en wil je de FasenWijzer kopen en toegestuurd krijgen? Dat kan! Deze is op dit moment te koop voor € 22,50 (inclusief verzendkosten). Mail bij interesse naar marielle@vitalezorgverlener.nl