Trainingen

Gemiddeld besteden we 40% van onze tijd aan het overtuigen, beïnvloeden of overhalen van anderen. Zeker in de gezondheidszorg is anderen ergens toe bewegen het belangrijkste wat we doen.

Wordt het dan geen tijd om hier eens serieus aandacht aan te besteden..?

Motiveren is een vaardigheid

Anderen beïnvloeden en motiveren is een heel belangrijke vaardigheid. In de zorg hangt een heel groot deel van je resultaat af van de mate waarin je in staat bent om anderen te motiveren. Ook al heb je de perfecte aanpak of het ideale behandelplan: als je de ander niet zo ver krijgt om hier aan mee te weken dan heb je hier in veel gevallen niets aan.

Voor sommige zorgverleners is het belangrijk dat zij cliënten kunnen motiveren. Een begeleider, een huisarts en een fysiotherapeut hebben allemaal de inzet van cliënten nodig. Is een cliënt niet gemotiveerd? Dan zal begeleiding of behandeling in veel gevallen niet tot resultaat leiden.

Voor veel zorgverleners binnen zorginstellingen is het daarnaast ook belangrijk dat zij collega’s kunnen motiveren.

  • Een bewegingsagoog moet begeleiders kunnen motiveren om met bewegen aan de slag te gaan of ervoor te zorgen dat een cliënt op tijd bij een beweegactiviteit is.
  • Een fysiotherapeut heeft het team van begeleiders nodig om dagelijks met een cliënt te oefenen.
  • De gedragswetenschapper heeft inzet van het team nodig voor een eenduidige begeleidingsstijl voor een cliënt.
  • En ook een begeleider die een goed idee heeft voor een cliënt zal in veel gevallen haar collega’s moeten kunnen motiveren om zich hiervoor in te zetten.

Al deze zorgverleners kunnen baat hebben bij het ontwikkelen van hun motivatievaardigheden. Zij vergroten hiermee hun effectiviteit. In veel gevallen zorgt het er ook voor dat zij zelf veel meer plezier uit hun werk halen.

Wat kan ik betekenen?

Wil jij een training volgen in motiveren? Dan help ik je graag!

Mijn trainingen kenmerken zich door een praktijkgerichte aanpak. Of het nu gaat om een korte workshop of een langer trainingstraject; je krijgt handvatten mee vanuit de theorie, maar het accent ligt altijd op de praktijk. Oefenen met eigen casussen, brainstormen en weer oefenen.

Meestal geef ik trainingen binnen organisaties aan teams. Daarnaast is ook individuele training mogelijk. Neem meteen contact op, of lees even verder voor een aantal ideeën.

Workshop Motiveren

Zijn jullie op zoek naar een impuls en enkele concrete handvatten? Dan past daar een eenmalige sessie (individueel) of workshop (team) bij. Deze kan je volgen op je eigen locatie, op een externe locatie of online.

“Mariëlle heeft ons echt weten te motiveren om de aandacht voor bewegen van cliënten te borgen op de locaties. De actieve oefenmomenten hebben ons op het juiste spoor gezet.” -  team bewegingsagogen Baalderborg

Training motiverende vaardigheden

Is jullie vraag wat breder en wil je nieuwe vaardigheden om nog beter te motiveren integreren in je dagelijks handelen? Dan past een training van enkele dagdelen training in combinatie met online leren goed bij. Zo’n training wordt vaak verdeeld over een aantal maanden, zodat je er ook echt in de praktijk mee aan de slag gaat. 

"Ik ben me meer bewust van mijn coachende rol. Maar ook is me duidelijk geworden hoe gauw ik in een expertrol stap, zodat de begeleiders en cliënten juist níet zelfstandig gaan opereren…” - bewegingsagoog Talant die deelname aan  SamenWerken aan Leefstijl

De methode LeefstijlScan

Is jullie organisatie op zoek naar een aanpak om op een heel positieve manier aandacht te krijgen voor bewegen op (woon)locaties? Dan kan de LeefstijlScan een methode zijn die goed bij jullie past. 

“Wat de medewerkers vooral aanspreekt, is het feit dat je zonder extra tijdsinvestering en begeleiding een flinke winst in een gezonde leefstijl voor mensen met een verstandelijke beperking kunt behalen!” - projectleider Leefstijl en Vitaliteit

Individueel traject

Je kunt ook een individuele training volgen. Dit kan allerlei vormen hebben, afhankelijk van jouw doelen. Ik werk zowel online (online modules en telefonische begeleiding) als op locatie.

Bij een individuele training leer je wat je op dat moment nodig hebt. Geen overbodige informatie, maar precies dat wat je meteen kunt gebruiken. Individuele training is in de praktijk vaak een combinatie van training, coaching en sparren. 

In alle gevallen: neem contact op!

De snelste manier om te weten of ik iets voor je kan betekenen, is door contact op te nemen. Op basis van jouw vragen kan ik aangeven wat ik voor je zou kunnen betekenen.

Graag wil ik rustig de tijd nemen voor ons gesprek. Mail me daarom eerst even, dan plannen we een telefonische afspraak. Dit kan vaak op korte termijn.

Elles van der Meer

 Elles van der Meer 

 Bewegingsagoog bij Talant 

quote-left

Elles volgde met haar collega-bewegingsagogen de training SamenWerken aan Leefstijl:

"Ik ben me meer bewust van mijn coachende rol. Maar ook is me duidelijk geworden hoe gauw ik in een expertrol stap, zodat de begeleiders en cliënten juist níet zelfstandig gaan opereren…

Ik raad deze training echt aan alle teams aan die een verandering van leefstijl willen doorvoeren. En zeker aan alle bewegingsagogen in Nederland. De cursus geeft genoeg aanknopingspunten om de verandering in gang te zetten.

 Gijs Stegink 

 Specialist Vitaliteit Bewegink 

quote-left

Gijs volgde een 3-daagse training over motiveren:

"Ik had al wel eens gewerkt met het stages-of-changemodel, dus daar zat vooraf enige twijfel. Uiteindelijk ben ik heel blij dat ik mee heb gedaan, omdat het mijn focus heeft versterkt op gedragsverandering en het bouwen aan zelfregie.

Ik vond het een fijne training, met een goede, gefaseerde opbouw, veel oefentijd en een fijne, betrokken trainer.

Wat ik in ieder geval anders doe sindsdien is in mijn productontwikkeling meer aandacht geven aan gedragsverandering. Ook in gesprekken benoem ik vaker de stadia en de stappen om er te komen, om zo meer inzicht te geven.

Ik raad de cursus zeker aan aan fysiotherapeuten en arbeidsfysiotherapeuten, omdat het je gesprek met cliënten verandert. Door meer de focus te leggen op het aspect gedragsverandering en dit toe te lichten, kom je verder in het bewustwordingsproces met mensen. Dat leidt (hopelijk) tot duurzamere gedragsverandering en dus minder kans op recidief van huidige klachten. De training maakt je bewust van het feit dat je ook in therapeutische setting prima coachend kunt werken.”

 Sido de Schiffart 

 coördinator Sportontwikkeling bij bv SPORT quote-left

“Onze ervaringen zijn bijzonder positief. Veel dingen zijn (soms nog weer een keer) helder geworden. We hebben de bijeenkomsten als vlot ervaren (interactief, iedereen er goed bij betrokken) en vonden we de bijscholing goed te volgen met voldoende verdieping en veel praktijkvoorbeelden. Een goede koppeling tussen theorie en onze praktijk.

(…) Al met al kijken we dus met een goed gevoel achterom en heb je al vanaf de eerste bijeenkomst al het nodige teweeggebracht. We zijn niet alleen anders gaan (na)denken over het benaderen van de kinderen maar met name (bewuster) over de doelgroep en over hoe de in- en minder actieven een stapje verder te krijgen in het proces van gedragsverandering. En daarnaast hebben sommigen in meer- of mindere mate de bevestiging gekregen dat de doelen die we voor ogen hebben soms wel en soms ook niet helemaal realistisch zijn.

(…) En die confrontatie hè, dat je ons als sporters het besef gaf dat niet iedereen sporten leuk vindt…”